Diyarbakır’da “Kentsel Dönüşüm” paneli düzenlendi
Diyarbakır, 6 Temmuz (Hibya) - Halkın Demokrasi Derneği tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşüm” konulu panel, Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde geniş katılımla gerçekleştirildi.

Diyarbakır, 6 Temmuz (Hibya) - Halkın Demokrasi Derneği tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşüm” konulu panel, Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde geniş katılımla gerçekleştirildi.
Halkın Demokrasi Derneği tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşüm” konulu panel, Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde geniş katılımla gerçekleştirildi. Panele, hak sahipliği ellerinden alınan vatandaşların yanı sıra çok sayıda dinleyici, sivil toplum örgütü temsilcisi, gazeteci ve siyasetçi katıldı.
Panelin açılış konuşmasını, Halkın Demokrasi Derneği ve aynı zamanda CHP Bağlar İlçe Başkan Yardımcısı Recep Yavuz yaptı. Yavuz, “Çok önemli bir konu için düzenlediğimiz bu panel, aslında yerel yöneticilerimizin önünü açacak bir fırsattı. Ancak maalesef lütfedip gelmediler” dedi. Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Danışmanlar, mühendisler ve mimarların uzun vadeli ve bütçeli çalışmalarını halktan, konunun doğrudan muhataplarından dinlemeleri sağlanacaktı. Ancak, bu fırsat değerlendirilmedi. Amacımız halka hizmet etmektir, ancak bu süreçte görevini yerine getirmesi gerekenler sınıfta kaldı.”
Panelin moderatörlüğünü üstlenen yazar Nesrin Erdoğmuş, konut mağduriyetinin acilen giderilmesi gerektiğini belirterek, panelistleri kürsüye davet etti. İlk konuşmayı yapan Halkın Demokrasi Derneği Başkanı Abdulhadi Tuğrul, konteynerlerde yaşarken elektriği kesilen vatandaşların yaşadığı mağduriyete dikkat çekti. Yerinde dönüşümün önemini vurgulayan Tuğrul, “Bu model, gelecekte karşılaşacağımız sorunlara çözüm sunabilecek yaşanabilir bir formüldür,” dedi.
Demokrasi Zamanı Partisi Eş Genel Başkanı Ali Demirel ise kentsel dönüşümün yalnızca “binasal dönüşüm” olarak algılanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Demirel, “Kentsel dönüşüm, ada bazlı hatta daha büyük ölçeklerde planlanmalıdır. Estetik, sağlam ve yaşanabilir yapılar için şehircilik ilkelerine sadık kalınmalıdır,” ifadelerini kullandı.
Gazeteci-Yazar Süleyman Aydın, Bağlar, Benu-Sen, Körhat ve Seyrantepe gibi mahallelerde yaşanan altyapı ve yapı sorununun, planlı kentsel dönüşümle çözülebileceğini söyledi. Aydın, “Müteahhitler kat karşılığı bina yapacak, %50’si maliklere verilecek. Hiçbir bedel ödemeden insanlar konut sahibi olacak. Bu sistemle hem sosyal hem ekonomik sorunlar çözülecek,” dedi.
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, Bağlar semtinin yalnızca kentsel değil, sosyolojik ve tarihsel bir merkez olduğunu belirterek “Bağlar, 90’lı yıllarda köyleri yıkılan halkın sığınağıydı. Şimdi bu alanın acilen dönüşmesi gerekiyor. Ancak bu, parça parça ve halk mağdur edilmeden yapılmalı,” diye konuştu.
Badıkanlılar Aşireti Dernek Başkanı Savaş Badıkanlı ise kentsel dönüşümün bir zorunluluk olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:
“Metruk yapılar, sadece çürüyen beton değil; aynı zamanda gençliğimizi, umudumuzu da tehdit ediyor. Uyuşturucu, suç, korku bu yapıların içinde büyüyor. Kentsel dönüşüm; sadece bina değil, insanı dönüştürmek, toplumu yeniden inşa etmektir.”
Panelin sonunda söz alan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi yakınındaki konteyner kent sakinleri, tapu mağduriyeti nedeniyle evlerini kaybettiklerini belirterek şunları söyledi:
“Depremde evimizi kaybettik. Ardından tapu değişikliği nedeniyle hak sahipliğimiz iptal edildi. Elektriğimiz, suyumuz kesilecek. Gidecek yerimiz yok. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz; mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyoruz.”
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 Canli Yayinci Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.