Kronik rahatsızlığı bulunanlara aşırı sıcak uyarısı
Sağlık Bakanlığı, kronik rahatsızlığı bulunanlara aşırı sıcak uyarısı yaptı.
Sağlık Bakanlığı, kronik rahatsızlığı bulunanlara aşırı sıcak uyarısı yaptı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada aşırı sıcaklarda, vücut ısısının sadece terleyerek dengede tutulamayacağı aktarıldı.
Açıklamada, "Dış ortam sıcaklığının vücut sıcaklığından yüksek olduğu durumlarda, vücudumuz terleme yoluyla vücut ısısını dengede tutmaya çalışır. Ancak aşırı sıcaklarda, vücut ısısı sadece terleyerek dengede tutulamayabilir. Bulunulan ortamdaki yüksek nem oranı, esinti olmaması veya dar giysiler giyilmesi sebebiyle azalan hava akımı, kullanılan bazı ilaçlar gibi faktörler terin buharlaşmasını engeller; bu durumda vücut ısı kaybedemez ve vücut ısısı yaşamı tehdit edecek şekilde yükselebilir." denildi.
Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar şöyle sıralandı:
"Açık alanda çalışanlar
Dört yaşından küçük çocuklar
65 ve üstü yaştakiler
Bakıma ihtiyacı olanlar
Aşırı kilolu kişiler
Gebeler
Sürekli ilaç kullananlar (özellikle tansiyon düşürücü ilaç, idrar söktürücü ilaç, depresyon ilacı ve uyku ilacı)
Kronik hastalığı olanlar (psikiyatrik bozukluklar, depresyon, diyabet, kronik akciğer hastalıkları, kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları vb.)"
Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklarda özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişiler olmak üzere risk grubundakilerin gerekli tedbirleri almasının hayati önem taşıdığını bildirdi.
Bakanlık kronik hastalığı olanların alması gereken tedbirleri şu şekilde açıkladı:
"Hava durumuyla ilgili resmî uyarıları takip edin.
Güneş ışınlarının dik geldiği günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) açık havada bulunmaktan kaçının.
Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, hafif, rahat, açık renkli giysiler tercih edin.
Dışarı çıkmanız hâlinde geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka takın, şemsiye ve güneş gözlüğü gibi güneşten koruyan ekipmanlar kullanın.
Hava alabilen rahat ayakkabıları tercih edin.
Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybını dengelemek için su için.
Vücutta daha fazla sıvı kaybına yol açtıklarından kafeinli, alkollü, fazla şekerli içecekler içmeyin. Kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların bir kısmının da vücutta sıvı kaybına neden olabileceğini göz önünde bulundurun, hekiminize danışın ve bu kaybı dengeleyecek miktarda su için.
Kronik hastalığınızın gerektirdiği şekilde ve dengeli beslenin.
Evinizi serin tutun. Gece, dış ortamın sıcaklığı iç mekândan daha düşük olduğunda pencereleri açarak evinizi soğutun. Gün içinde ise dışarının sıcaklığı iç mekândan yüksek olduğunda pencereleri kapatın ve doğrudan gelen güneş ışığını engellemek için panjurları veya perdeleri örtün.
Vücudunuzu serin ve nemli tutun. Duş alın veya banyo yapın.
Kontrollü bir şekilde egzersiz yapın. Kronik hastalıklarda düzenli fiziksel aktivite yapmak faydalıdır ancak fiziksel aktivite için günün serin saatlerini, gölge yerleri ve havadar iç ortamları tercih edin. Egzersiz sırasında ilave sıvı alın. Ağır fiziksel aktivite yapmaktan kaçının.
Hekiminizle iletişim halinde olun. İlaçlarınızı hekiminizin belirlediği dozda, sürede ve düzenli kullanın. Seyahate çıkmadan önce sağlık kontrolünüzü yaptırın, seyahat edeceğiniz yeri hekiminiz ile paylaşın, ilaçlarınızı temin ederek yanınızda bulundurun.
Hasta yakınlarının alması gereken en önemli tedbir ise özellikle 65 yaş üstü kişilerle, yalnız yaşayanlarla ve kronik hastalığı olan kişilerle düzenli olarak iletişim kurmaktır."
Açıklamada yaz aylarında böbrek sağlığına dikkat çekilerek şunlar aktarıldı:
"Yüksek sıcaklık, terleme ve aşırı sıvı kaybı gibi faktörler böbrekler üzerine ilave yük getirir. Aşırı sıcaklarda bol miktarda su içmek; böbreklerin çalışmasını destekler ve böbrek taşlarının oluşumunu engeller, atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına ve idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur. Ancak bazı böbrek hastalıklarında vücutta sıvı birikimi olabilir ve aşırı su tüketimi bu durumu kötüleştirebilir. Bu nedenle böbrek hastalığı olan kişiler günlük su tüketimini hekimleri tarafından belirlenen miktarlara göre ayarlamalıdır."
Yüksek miktarda tuz tüketiminin yaz aylarında böbrekleri olumsuz etkileyebileceği belirtilen açıklamada "Terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybı artar ve kandaki sodyum oranı yükselir. Bu durum böbreklerin daha fazla çalışmasına yol açarak böbreklerin işlevini yerine getirmekte zorlanmasına sebep olabilir. Özellikle hazır gıda ürünleri yüksek miktarda tuz içerdiğinden mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Bunun yerine sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni benimsenmelidir. Sebze ve meyveler, antioksidan yönünden zengindir ve böbrek sağlığını korumaya yardımcı olabilecek potasyum ve C vitamini gibi besin maddeleri içerir. Aşırı protein tüketimi böbrekler üzerinde ekstra bir yük oluşturabilir, protein alımı da dengeli bir şekilde yapılmalıdır. " bilgisi verildi.
Sağlık Bakanlığı, böbrekleri korumak için düzenli egzersiz yapmaya, dengeli beslenmeye, yeterli sıvı almaya ve sağlıklı kiloyu korumaya dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Bakanlık, "Tuzu azaltın, sigara içmeyin ve hekiminiz tarafından önerilmedikçe ağrı kesici ilaç kullanmayın. Tansiyonunuzu ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün, risk grubundaysanız böbrek sağlığı kontrolü için hekime görünün." uyarısını yaptı.
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2024 Canli Yayinci Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.